Обраќање на свеченото доделување на стипендиите „Борис Трајковски“ за академската 2018/2019 година

Почитуван министре Адеми,

Почитуван господине Ефстатијадис,

Почитувани добитници на стипендиите „Борис Трајковски”,

Дами и господа,

Како Претседател на Република Македонија и како универзитетски професор, чест ми е уште еднаш да бидам покровител на доделувањето на стипендиите „Борис Трајковски”. Во изминативе девет години речиси на секоја средба на која стануваше збор за македонско-грчките односи, ги посочував заедничките стипендии како пример за добрите односи меѓу двете општества.

Зад овој проект на доверба стојат луѓе со отворени умови, кои во добра волја се подготвени да градат мостови на поврзување меѓу двете општества. И да го прават тоа преку инвестирање во младите луѓе од Република Македонија.

Од почетокот на проектот е постигнато многу. Над 200 стипендисти од 12 генерации имаа можност да студираат на престижниот Сити Колеџ во Солун при Универзитетот „Шефилд”. Тоа се над 200 македонски стипендисти кои стекнале многукратно повеќе познанства и пријателства во Грција. Студирајќи, тие градат и лични односи со своите грчки колеги со кои комуницираат без посредство на политичките елити и искривените медиумски перцепции. Со ваквите проекти создаваме нова генерација млади кои нема да бидат оптоварени со предрасудите од минатото. Генерации кои ќе стекнуваат меѓусебна доверба преку меѓусебно почитување и прифаќање.

stipendi_shefild_5

Кога зборуваме за довербата, треба да имаме едно нешто на ум. А тоа е дека довербата не може да настане преку ноќ ниту, пак, да се наметне на сила. Таа се создава постепено и без притисок. Потребно e трпение, вистинољубие и почитување на личноста на другиот. Така се гради доверба меѓу луѓето и народите, а не со асиметрична меѓувладина спогодба со која се негира нашето човечко достоинство.

Ако единствениот начин да се задоволат барањата на официјална Атина е со наметнати мерки кон македонската страна, она што добиваме се односи без доверба и без општествен капитал. Или, како што вели една македонска мудрост – со сила убавина не бидува.

Грчкото и македонското општество треба да научат како заеднички да живеат и покрај нивните најдлабоки разлики што ги разделуваат.

За да имаме вистински, траен и одржлив договор, потребен ни е дијалог, наместо монолог, аргументирано убедување, наместо присилно наметнување, доверба, наместо сомнеж. А таа доверба се гради токму со вакви иницијативи како стипендиите „Борис Трајковски”.

Ви благодарам.

stipendi_shefild_28