18/05/2024
Охрид

Порака од ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид по повод Денот на македонскиот јазик

5 мај 1945 година е ден на озаконувањето на македонската азбука и меѓник во стандардизацијата и кодификацијата на македонскиот јазик.

,,Милоста кон народнијо јазик јет наш долг и наше прао. Није сме должни да милуаме нашијот јазик, зашчо тој јет наш исто така, као шчо ни јет наша таткоината ни”, Крсте П. Мисирков.

Право и должност е да го сакаме, да го негуваме и да го браниме македонскиот јазик, како нешто свето.

Тој е нашето најголемо духовно богатство, зашто судбината на јазикот е и судбина на народот.

Честит 5 Мај – Ден на македонската азбука и на македонскиот јазик во Република Македонија!


WebOhrid / 05.05.2022 / ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид