Со спектакуларен настап на театарската група на Црвен крст Охрид започна седмото издание на „Вдиши Театар“

Тесен беше просторот во предворјето на црквата Св.Софија да ги собере сите оние кои вчера дојдоа да „ВДИШАТ ТЕАТАР“ и бидат дел од отворањето на Аматерскиот театарски фестивал „ВДИШИ ТЕАТАР“ кој во организација на Црвен крст Охрид по седми пат, како предвесник на охридското културно лето, се реализира од 22-24 јуни во Охрид.

Спектакуларен беше и настапот на театарската група на Црвен крст Охрид која изведе музичко-поетски перформанс „ТРЕБА ДА БИДЕМЕ ПОДОБРИ“ во режија на Емилија Блажеска, Весна Терзиоска и Јованка Сион Доленц. Нашите млади и талентирани актери, преку стиховите на повеќе македонски поети: Ацо Шопов, Блаже Конески, Славко Јаневски, Анте Поповски, Гого Ивановски, Гане Тодоровски и Ива Дамјановски, на креативен начин ја претставија борбата на човекот со различни искушенија, тешкиот пат на човекот низ очајот и рамнодушноста, подемите и падови на човечката борба да излезе од лавиринтот на безнадежноста, но и надежта за подобро утре и подобри ние.

Втората вечер од театарскиот фестивал „ВДИШИ ТЕАТАР“, е резервиран за проекција на филмот „НА ПРАВ ПАТ“ во продукција на Црвен крст Ужице, која е закажана за денес во 18 ч., во Центарт за култура „Григор Прличев“, а во 21 ч., на сцената во предворјето на црквата Св. Софија свој настап ќе има театарската група на Црвен крст Битола со претставата „УМРИ МАШКИ“.

Влезот за сите претстави е слободен.


WebOhrid / 23.06.2022 / Црвен крст Охрид