20/04/2024
Охрид

Утревечер во Куќата на Уранија – МАНУ: Портрет на Мајо Даниловиќ, поет од Белград

Петок навечер, 9. Август, од 20 часот, во Куќа Уранија МАНУ, ќе биде претставен портретот на Мајо Даниловиќ, поет од Белград, Србија.

Настанот се организира како дел од августовски активности на МАНУ, во рамките на Научната и уметничка визитаОхрид 2019.

Беседа за поетското и книжевно дело на Даниловиќ, ќе има академик Катица Ќулафкова.

Даниловиќ е еден од најплодните совремнени автори на балканскиот простор, член на Светската Академија за поезија при УНЕСКО, воедно и претседател на Одделот за словенскиот свет..

За неговото поетско дело ќе говори академик Катица Ќулафкова.

 

Објавил осум самостојни књиги песни, две заеднички књиги песни, коавтор е и селектор на три алманаси, приредувач на Зборникот песниМомчилова фрула“.

Објавуван е во Србији, БиХ, Хрватска, Македонији, Црна Гора, Словенија, Бугарија, Пољска, Италија, Канада

Застапен помегу авторите од 10 славенски земји во Антологијата на славенската уметност, публикuвана во Пољска, во канадската Антологијијата Поети за мир во свето, еден е од авторите собрани во интернационалниот културен пројект Диоген Про Култура.

Главнен и одговорен уредник на трите единствени и најпосетени књижевни манифестации на Балканот: ПОЕТСКА ЗОРА, ПОЕТСКА НОВА ГОДИНА и ГРОЖЂЕДАРЈЕБелград.

Претседател на жирија: Детски поетски конкурсОЛОВКО НЕ ЋУТИ“, поетска наградаМОМЧИЛОВА ФРУЛА” – НАЈЛЕПША ПЕСМА О ФРУЛИ, член на жири за доделување на престижната наградаИСИДОРА СЕКУЛИЋ“, учесник, во Верона 2016 на Свечената академија по поводу 400. годишњица од смрта на Вилијам Шекспир.

Напишал, бројни рецензии, предговори и осврти на књиги поезија, афоризмиа, раскази и романи.

Неговиот ракопис стои на над 200 дизајнирани и илустрирани корици књиги од различни жанрови.

Носител е на десетици и десетици први агради, пофалници и признанија, мегу кои и на Првата награда, Меѓународен фестивал за поезијаЗЛАТНИ ПЕСНИЧКИ ПРСТЕНПалиќ, Суботица, награда ДУШАН МАТИЌ, Годишња награда на публиката за наубава песна, Прва награда, ,,ВИДОВДАНСКИ ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ,, на Здружение на писатели, Прва наградаТРАГОМ НАСТАСИЈЕВИЋА” – Горњи Милановац, ,,ПЕСНИК ГОДИНЕ 2017., на Агенцијата за уметничко создавањеАрте” – Белград, 2018, Награда за најдобра прочитана песна на Струшки книжевни средби

Следна активност на Научната и уметничка визитаОхрид 2019” е во понеделник, 12 август, исто така од 20 часотпредавање на Трифче Сандев, на тема: Шест степени одвоеност: мит или светот е навистина мал?“.

Веле Митаноски