19/05/2024
Македонија

Здружението на директори од основните и средните училишта со поддршка на реформите

Текот на наставата во второто полугодие и реформските процеси во образованието беше тема на разговор со Здружението на директори од основни и средни училишта.
На средбата директорите дадоа безрезервна поддршка на реформите и напоменаа дека целосно и посветено ќе се вклучат во целиот процес на имплементација.

Министерката за образование и наука Мила Царовска рече дека со реформата за првпат учениците се ставаат во фокусот на образованието, а наставниците се клучната алка во наставата.

Министерката посочи дека училиштата треба да станат интересни места кадешто ќе се поттикне љубопитноста и критичкото и креативното размислување на децата и токму тоа се нуди со оваа реформа.