21/06/2024
Охрид

58 издание на Балканскиот фестивал на народни песни и игри (од 5-ти до 8-ми јули 2019)

Балканскиот фестивал на народни песни и игри во организација на Националната установа Центар за култура „Григор Прличев“ – Охрид, од 5-ти до 8-ми јули 2019 година година ќе го одбележи 58-то реномирано издание како најстара фолклорна манифестација на Балканот на која се афирмираат културните достоинства на народите.

Програмските придобивки, квалитетот на презентацијата на фолклорниот материјал и можноста тој да биде отворена сцена за кумуникација на културите на народите придонесе овој фестивал да биде застапен во каталогот на ИОВ и ЦИОФФ на најзначајни фолкорни манифестации во светот.

Покровител на Фестивалот е Собранието на Република Северна Македонија.

Организирањето на фестивалот е овозможено со материјална помош на Министерството за култура на Република Северна Македонија и пријателите на фестивалот.

Во рамките на фестивалот се одржуваат и изложби кои секогаш биле блиски на ориентацијата на фестивалот.

Свеченото отворање на фестивалот е на 05.07.2019 година (петок) во терминот од 20:30 часот на сцената во Долни Сарај, со програмата на Ансамблот за народни игри и песни на Македонија “ТАНЕЦ”.