15/07/2024
Регион/Свет

Меѓународен ден на човековите летови во вселената

Генералното собрание на Обединетите нации, во својата резолуција А/RES/65/271 на 7 април 2011 година, го прогласи 12 април како Меѓународен ден на човековите летови во вселената.

12 април 1961 година е датумот на првиот човеков лет во вселената, од страна на Јуриј Гагарин. Овој историски настан го отвори патот за истражување на вселената за доброто на целото човештво.

Генералното собрание на ОН го изрази своето длабоко уверување од заедничкиот интерес на човештвото во промоција и проширување на истражувањето и користење на вселената, како периферија на целото човештво, за мирновременски цели и за продолжување на напорите на сите држави.

WebOhrid