Настан во охридската Библиотека по повод Светскиот ден на книгата и авторското право

Во чест на Светскиот ден на книгата и авторското право, денес во НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид беа прогласени најредовните читатели за 2021 година во категоријата деца и возрасни, најмлад и највозрасен читател, како и најчитаните домашни и странски автори и книги.

За донираните книги во изминатиот период, Библиотеката на околу триесетина наши сограѓани им се оддолжи со благодарници кои им беа врачени во рамките на настанот.

 

Читател на годината – возрасни:

1. Љубомир Групчев  (150 прочитани книги)

2. Златка Петрушева  (132 прочитани книги)

3. Љупчо Петан  (128 прочитани книги)

 

Читател на годината – деца:

1.Стефан Трајчески (60 прочитани книги)

2. Анастас Секулоски (52 прочитани книги)

3. Михаела Стефаноска (45 прочитани книги)

 

Најмал читател е Павел Ристески (21.06.2021)

Највозрасен читател е Благородна Тасевска – активен член (09.05.1932)

 

Најчитани 5 книги од македонски автори во возрасно одделение:

1. “Тајната на Алексови – Наде Стојилковиќ

2. “Сопругата на детективот – Мирјана Проданова

3. “Ќерката на дрвосечачот – Наде Стојилковиќ

4. “Плачот на срната – Срѓан Славенски

5. “Нечесна игра – Верица Митева

 

Најчитани 5 книги од светски автори во возрасно одделение:

1. Сестрата на сонцето: приказната на Електра – Лусинда Рајли

2. Без каење – Колин Хувер

3. Улицата на светулките – Кристин Хана

4. Верити – Колин Хувер

5. Сурова љубов – Колин Хувер

 

Најчитани 5 книги од македонски автори во детско одделение:

1.Девојките на Марко – Оливера Николова

2.”Големи и мали – Бошко Смаќоски

3.”Гоце Делчев – Ванчо Николески

4.”Збунети години – Велко Неделковски

5.”Шеќерна приказна – Славко Јаневски

 

Најчитани 5 книги од светски автори во детско одделение:

1. Пајажината на Климентина – Елвин Брунк Вајт

2. Робинзон Крусо – Даниел Дефо

3. Хајди” – Јохана Шпири

4. Петар Пан – Метју Џејмс Бари

5. Том Соер – Марк Твен


WebOhrid / 26.04.2022 / НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид