13/06/2024
Охрид

Промовирана книгата „Охридски раскажувачи“

Во рамки на традиционалната културна манифестација „Прличеви Беседи“ денес напладне во големата сала на Општина Охрид се одржа промоција на книгата „Охридски раскажувачи“ од проф. д-р Димитар Пандев и Славе Ѓорѓо Димоски. На настанот присуствуваше и градоначалникот  Кирил Пецаков кој во своето обраќање истакна:

– Возвишено е чувството да се присуствува на чествувањата  посветени на еден од најмаркантните македонски книжевници на сите времиња големиот  Григор Прличев или вториот Хомер како што  го нарекува светската стручна фела. Тој е отворена тема и, секогаш длабоко инспиративен  и благороден за творечка креација  и јас верувам дека нема  книжевник   кој не посакал  да ја  одгатне суштината  и  да ја покаже  вредноста на  безвременската поема „Сердарот “ и   останатите дела од  неговиот богат   книжевен  опус. А времето покажало дека во редот на  книжевните творци  кои секоја година  го дополнуваат мозаикот за  големиот Прличев се ценетите професори Димитар Пандев и Славе Ѓорго Димоски. Искрено им се заблагодарувам  што на околу 300 страни  го  креираа  својот најнов труд „Охридски раскажувачи“ чиј издавач е Oпштина Охрид, а кој денес го промовираме.  Во него е  прикажана раскажувачката страст на многу охридски великани, меѓу кои, Кузман Шапкарев, Живко Чинго, Ефтим Спространов, Видое Видически и  многу други  кои  на нашиот македонски јазик ја  оспособија мислата да се развива слободно, онака како што сакаше   големиот Прличев. По својата содржина, книгата  „Охридски раскажувачи“ е  алка   помеѓу сегашноста и минатото, еден светол пример  дека многу охридски раскажувачи  тргнале по стапките на   Прличев кој во секоја прилика и секаде говорел на мајчиниот охридски дијалект кој совршено го познавал и владеел. Зошто за него многу  побитно било да го зборува охридскиот дијалект кој видно се разликувал од бугарскиот јазик.    Преку промоции на вакви книги  значително придонесуваме  за зачувување и промовирање на ликот и делото на Григор Прличев. Ваквите настани се израз на длабока почит  кон животот и делото на Прличев  и даваат јасна порака  до идните генерации за негување на традицијата и своите корени.  Со организирање и поддршка на ваквите настани Локалната самоуправа покажува дека е определена и во иднина да продолжи да ги негува културните традиции и да дава придонес во зачувување на културните вредности на Охрид – рече градоначалникот Пецаков.

Промотор на книгата беше м-р Перчо Божиновски.

Ohridski_raskazuvaci_04022022001Ohridski_raskazuvaci_04022022004Ohridski_raskazuvaci_04022022007


WebOhrid / 04.02.2022 / Општина Охрид