Распоред на богослужби за Велигденските празници 2019

21.04.2019-ЦВЕТНИЦИ             

ВЕЧЕРТА: Бдение со „Последование на Женихот“, едноцрквие во црквата „Св.Богородица“- Каменско, со почеток во 17 часот.

22.04.2019- ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК

НАУТРO: Часови и Преждеосвештена литургија, едноцрквие во црквата „Св.Богородица“- Каменско, со почеток во 7 часот.

ВЕЧЕРТА: Бдение со „Последование на Женихот“, едноцрквие во црквата „Св.Богородица“- Каменско, со почеток во 17 часот.

23.04.2019-ВЕЛИКИ ВТОРНИК

НАУТРO: Часови и Преждеосвештена литургија, едноцрквие во црквата „Св.Богородица“- Каменско, со почеток во 7 часот.

ВЕЧЕРТА: Бдение со „Последование на Женихот“, едноцрквие во црквата „Св.Богородица“- Каменско, со почеток во 17 часот.

24.04.2019-ВЕЛИКА СРЕДА

НАУТРO: Часови и Преждеосвештена архиерејска литургија ,едноцрквие во црквата „Св.Богородица“- Каменско, со почеток во 7 часот.

ВЕЧЕРТА: Мало повечерие со канон во сите парохиски цркви во Охрид, со почеток во 17 часот.

25.04.2019-ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

НАУТРO: Утрена со Василиева литургија со општ маслосвет,во сите парохиски цркви,со почеток во 7 часот.Архиерејска Василиева литургија во св.Богородица – Перивлепта

ВЕЧЕРТА: Бдение со читање на 12 Страсни Евангелија, во сите парохиски цркви, со почеток во 18.30 часот.

26.04.2019- ВЕЛИКИ ПЕТОК

НАУТРO: Царски часови со вечерна богослужба и изнесување на Светата Плаштаница, со почеток во 7 часот.Митрополитот Тимотеј ќе богослужи во црквата Св.Богородица – Каменско.

ВЕЧЕРТА: „Оплакување и опело на Христа“, почеток во 19 часот. Митроплитот Тимотеј ќе богослужи во „св.вмч.Георги“ – Охрид.

27.04.2019-ВЕЛИКА САБОТА

НАУТРO: Василиева литургија во сите парохиски цркви. Со почеток во 8.30 часот.

  ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

Воскресна богослужба во сите градски цркви со почеток во 23.30 часот.

Архиерејска литургија во манастирот „св.Климент и св.Пантелејмон“ – Плаошник

НАУТРO: 28.04.2019 – Втора литургија ќе има во црквите „Св.Богородица“-Каменско, и „Св.вмч.Георги“-Охрид со почеток во 8.00 часот.

28.04.2019 – ВЕЛИГДЕН Вечерна богослужба, Второ Воскресение со читање на светото Евангелие на повеќе странски јазици и делење на велигденски јајца, едноцрквие во црквата „Св.Софија“- Охрид, со почеток во 17 часот.

29.04.2019 – ΙΙ ДЕН ВЕЛИГДЕН-(ПОНЕДЕЛНИК)

Утрена со Златоустова литургија во сите парохиски цркви, со почеток во 8.30 часот.

30.04.2019 – ΙΙΙ ДЕН ВЕЛИГДЕН-(ВТОРНИК)

Утрена со Златоустова литургија во сите парохиски цркви со почеток во 8.30 часот. За Варош,во црквата „Св. врачи Козма и Дамјан“- Охрид.

02.05.2019 – СВЕТЛИ ЧЕТВРТОК

 Архиерејска литургија во црквата „Св. Јован Богослов“- Канео, едноцрквие за Охрид, со почеток во 8.45 часот.

03.05.2019 – ИСТОЧЕН ПЕТОК-БАЛАКЛИЈА Утрена и Архиерејска литургија ќе има во црквата „Св.Богородица“-Каменско, (Едноцрквие) со почеток во 7.30 часот.

 05.05.2019 – ТОМИНА НЕДЕЛА Литургија во сите парохиски цркви.
Архиерејска литургија во црквата „Св.Никола“ долна влашка мала – Охрид со почеток во 8:45 часот.