24/04/2024
Писма/Колумни

Сенароден предупредувачки протест

СЕНАРОДЕН ПРЕДУПРЕДУВАЧКИ ПРОТЕСТ ПРОТИВ АНТИУСТАВНИОТ, ДИСКРИМИНАТОРСКИ, СЕПАРАТИСТИЧКИ
ЗАКОН ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТ, ПРОМЕНА НА ИМЕТО, НЕЛЕГИТИМНИТЕ КАПИТУЛАНТСКИ ДОГОВОРИ И ПРЕГОВОРИ

УТРЕ, Понеделник (29.01.2018 г.) во 10.00 часот Пред Собранието на РМ

ГО ПОВИКУВАМЕ, МАКЕДОНСКИОТ НАРОД – СУВЕРЕНОТ- ГЛАСАЧИТЕ НА РМ И СИТЕ ЗДРУЖЕНИ СУБЈЕКТИ, СУВЕРЕНИ, РОДОЉУБИ, БРАНИТЕЛИ, ЗДРУЖЕНИЈА, ОРГАНИЗАЦИИ, ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ, ПОЕДИНЦИ, ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ПРОФЕСОРИ ВО КОАЛИЦИОНО ЕДИНСТВО СО МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, за одбрана на македонските национални и државни интереси:

1. ДА ЈА ИЗРАЗИМЕ СВОЈАТА НЕСОГЛАСНОСТ, НЕПРИЗНАВАЊЕ НА НЕЛЕГИТИМНИТЕ ОДЛУКИ, ДЕЈСТВА И ГЛАСАЊЕТО ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД И МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА,

2. ДА УПАТИМЕ УЛТИМАТИВНО БАРАЊЕ ДО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РМ, ДА ДОНЕСЕ КОНЕЧНА ОДЛУКА СО КОЈА ЌЕ ГИ ОДБИЕ СИТЕ ПРЕДЛОЗИ И ПРОЦЕСИ ЗА ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА И ЌЕ ИНИЦИРА ПОСТАПКА ЗА ПРИЗНАВАЊЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ООН ПОД УСТАВНОТО ИМЕ.

3. СИТЕ ЧИНИТЕЛИ ОД МЕЃУНАРОДНАТА ЈАВНОСТ ДА НЕ СОРАБОТУВААТ СО НЕЛЕГИТИМНАТА ВЛАСТ, ТУКУ СО КОНСТИТУТИВНИОТ СУВЕРЕН МАКЕДОНСКИ НАРОД ВО СВОЈАТА МАТИЧНА, СУВЕРЕНА, НЕЗАВИСНА, САМОСТОЈНА, УНИТАРНА ДРЖАВА: РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.

Со оглед на тоа дека се работи за мирољубив народен цивилизиран собир и протест упатуваме апел, Македонскиот народ – Суверенот – гласачите на РМ, своето суверено, народно и цивилизациско право да го изразат достоинствено, цивилизациски и секој учесник да биде совесен, одговорен за себе и за другите и да го запазува и да не го нарушува јавниот ред и мир.

Од Коалиционото единство со Македонскиот народ

*Ставовите во категоријата Писма/Колумни се лични ставови на авторите, за кои редакцијата на WebOhrid не сноси никаква одговорност.