Трета награда за ученик од ООУ „Кочо Рацин“ на шестиот Таблин меѓународен конкурс Божиќ – Празник радости

Вчера во Ниш во 12 часот, Библиотека Старец Никанор Хиландарац на Шестиот Таблин меѓународен конкурс Божиќ – Празник радости во

Read more

Богојављенски собир на светската хуманистичко – интелектуална елита на онлајн конференција во Охрид

На 18 јануари, среда, во Охрид, во очи на денот – верски христијански православен празник Водици – Богојављение, со почеток

Read more

Трајче Кацаров – добитник на престижната награда „Григор Прличев“ за наградената поема за 2021

Трајче Кацаров – добитник на престижната награда „Григор Прличев“ за наградената поема за 2021 година „Цветко“, под шифра: Когито. Трајче

Read more

Ракописот „Цветко“ под шифра Когито е добитник на наградата „Григор Прличев“ за најдобра поема за 2021

Жири комисијата за доделување на наградата „Григор Прличев“ што НУ Центар за култура „Григор Прличев“ Охрид ја доделува за најдобра

Read more

Далимир Хајко – добитник на светската награда за хуманизам за 2022 година

Далимир Хајко, светски познат филозоф, есеист и литертурен критичар и професор на Универзитетот од Жилина, Словачка, е добитникот на Светската

Read more

Академик Коцарев добитник на наградата „Св.Климент Охридски – Патрон на градот Охрид“

Академик Проф. д-р Љупчо Коцарев е годинешен добитник на највисоката општинска награда Св. Климент Охридски- Патрон на градот Охрид“  за

Read more

Конкурс за доделување општинска награда – Патрон на градот „Св.Климент Охридски“

По повод 8-ми Декември – „Св. Климент Охридски“-градоначалникот на Општина Охрид распишува Конкурс за доделување на општинската награда – Патрон

Read more

Лидија Димковска – добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ на Струшките вечери на поезијата

Познатата македонска поетеса Лидија Димковска е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ што се доделува од страна на Струшките вечери на

Read more

Јована Матевска Атанасова е автор на наградениот расказ на конкурсот за најдобар расказ „Живко Чинго“

Јована Матевска Атанасова, романсиерка и рецензентка, е родена на 16.06.1991 година.  По професија е дипломиран психолог.  Добитник е на наградата

Read more