22/04/2024
Дебрца

Градоначалникот Ногачески се сретна со водокорисниците од подружница „Црн Дрим”

Вчера градоначалникот на Општина Дебрца, Зоран Ногачески оствари работна средба со водокорисниците од Мешеишта, Волино, Климештани, Велмеј, Лешани и Издеглавје. На средбата присуствуваше и Директорот на регионалната подружница на државното водостопанство, „Црни Дрим“ од Охрид, со неговите соработници.

„Водокорисниците со право ги изнесоа проблемите кои ги имаат со нефункционалното наводнување на земјоделските површини. Пред почетокот на сезоната за наводнување каналите за наводнување не се исчистени, практика која по укинувањето на функционалните водни заедници веќе трета година со ред се повторува.

Ги разбирам и во целост ги поддржувам. Всушност и јас на оваа средба присуствував во својство на водокорисник. Минатата година, како и другите водокорисници и јас не успеав да добијам вода за наводнување на мојот овоштарник.

Заклучивме, најитно да се оствари средба на водокорисниците со Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство и Директорот на државното водостопанство.

Апелирам, оваа средба да се оствари и да се преземат конкретни активности. Време за дејствување речиси и да нема.

Во спротивно, последиците за земјоделците ќе бидат катастрофални“.– изјави градоначалникот Ногачески по средбата.