24/04/2024
Македонија

Во Тетово затворени 4 угостителски објекти, затекнати 27 лица без ковид-сертификат, изречени глоби

Во координирана акција на Министерството за внатрешни работи, Државниот пазарен инспекторат и Управата за јавни приходи вчера (11.02.2022) беа извршени инспекциски надзори во десетина угостителски објекти и казина на територијата на Тетово и околните населени места.

Притоа, времено се затворени четири објекти по член 64 од Законот за заштита на населението од заразни болести и од страна на ДПИ запечатени се со пломби. Во два објекта беа констатирани прекршоци по основ на Законот за заштита од пушење, а за три објекти побарана е дополнителна документација согласно Законот за угостителска дејност, така што постапката за нив продолжува до целосно разгледување на документацијата.

Во сите контролирани објекти изречени се и глоби од страна на УЈП по основ на неиздавање фискални сметки.
Инаку, во четирите затворени објекти биле затекнати вкупно 27 лица без задолжителните ковид-сертификати (потврди), а во два објекта затекнати се лица без соодветни лиценци, кои вршеле работа како обезбедување на објектите.